Destination Description

Λόφος Φιλέρημου (Φιλέρημος), μόλις 15 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα Ρόδο, βρίσκεται ένας λόφος 267 μ. ψηλά, με θέα τη μικρή πόλη της Ιαλυσού και τον κόλπο της Ιξίας και της Τριάντας. Από την κορυφή του μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα στο Αιγαίο με γαλαζοπράσινα νερά κοντά στην ακτή και βαθύ μπλε καθώς εκτείνεται προς τις ακτές της Μικράς Ασίας. Χονδροειδής με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα δέντρα, είναι ιδανική τοποθεσία για μια μεγάλη βόλτα στη Ροδιακή φύση. Ένας δρόμος με στροφές οδηγεί στην κορυφή του λόφου όπου σε σχετικά ευρύ οροπέδιο βρίσκεται η Μονή Φιλερήμου. Αυτό το μέρος είναι επίσης ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Εδώ βρισκόταν κάποτε η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ιαλυσού με σημαντικό ναό αφιερωμένο στην Αθηνά Πολιάδος. Ο λόφος πήρε το όνομά του από έναν μοναχό που ήρθε από την Ιερουσαλήμ τον 13ο αιώνα φέρνοντας μαζί του μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου ζωγραφισμένη από τον Απόστολο Λουκά.

Όταν ο Χριστιανισμός μεγάλωσε για πρώτη φορά τις ρίζες του στην Ελλάδα (πριν εξαπλωθεί στον κόσμο), πολλά από τα αρχαία λατρευτικά ιερά μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Την εποχή εκείνη ο ναός μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική αφιερωμένη στην Παναγία (Παναγιά, Παναγιά). Ο ναός είναι πολύ γνωστός αφού στεγάζει την εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου. Αποδίδεται στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή, η εικόνα μεταφέρθηκε στη Ρόδο κατά τον 13ο αιώνα, πιθανότατα από την Ιερουσαλήμ όπου παρέμεινε μέχρι το 1523. Υπό τη διακυβέρνηση των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε ένα μοναστήρι, που περιβάλλεται από μοναστήρια και κελιά και μια σειρά από παρεκκλήσια. Όταν το νησί περιήλθε στην κατοχή των Οθωμανών Τούρκων, η εικόνα μεταφέρθηκε από τους Ιππότες στη Γαλλία και από εκεί στην Ιταλία, στη συνέχεια στη Μάλτα και στη Ρωσία, όπου παρέμεινε μέχρι την επανάσταση του 1917. Από το 2002 φυλάσσεται στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου.

Το μοναστήρι καταστράφηκε κατά την Τουρκοκρατία. Οι Ιταλοί ξαναέχτισαν το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της κατοχής τους και το κράτησαν ανοιχτό με μοναχούς από το τάγμα των Καπουτσίνων. Πίσω από την εκκλησία βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, οι τοίχοι των οποίων είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτές παραστάσεις αγίων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι μοναχοί επέστρεψαν στην Ιταλία και από τότε το μοναστήρι έκλεισε. Η κεντρική εκκλησία του μοναστηριού έμοιαζε περισσότερο με ένα μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας και νεαρά ζευγάρια έκαναν ρομαντικούς γάμους εκεί.

Υπάρχει ένα μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία που οδηγεί στο δυτικότερο σημείο του λόφου. Ο δρόμος προς τον Γολγοθά (Via Dolorosa ή Οδός του Σταυρού) που χρησιμοποιούσαν οι Καθολικοί ήταν διάστικτος με ιερές εικονοστάλες και χάλκινα ανάγλυφα με παραστάσεις των Παθών του Χριστού. Εδώ στέκεται ένας επιβλητικός τσιμεντένιος Σταυρός 16 μέτρων / 48 ποδιών στη μέση της πλατείας, αν και στα περασμένα χρόνια ήταν ένας σιδερένιος Σταυρός. Η Via Dolorosa είναι το ταξίδι που ανέλαβε ο Ιησούς, ξεκινώντας από το μέρος όπου τον καταδίκασε ο Πιλάτος σε θάνατο και καταλήγοντας στο όρος Γολγοθάς (Γολγοθάς) και είναι επίσης γνωστό ως Via Crucis. Ο Ιησούς περπατά αυτή την απόσταση κουβαλώντας τον σταυρό στον οποίο θα σταυρωθεί. Μπορείτε ακόμη και να σκαρφαλώσετε στον σταυρό και να απολαύσετε τη θέα από την «αγκαλιά» που είναι μαγευτική.