Destination Description

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου (Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου), γνωστό και ως Καστέλλο, είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου σε μια περιοχή που ονομάζεται Παλιά Πόλη και οι όγκοι του δεσπόζουν στην πόλη και το λιμάνι της. Αποτελεί ένα ισχυρό οικοδόμημα μέχρι σήμερα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις οχυρώσεις και έπαιξε ενεργό ρόλο στην άμυνα της πόλης, αποτελώντας το τελευταίο καταφύγιο του πληθυσμού σε περίπτωση που η πόλη βράζει στον εχθρό. Είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα Γοτθική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Η τοποθεσία ήταν προηγουμένως μια ακρόπολη των Ιπποτών Hospitaller που λειτουργούσε ως παλάτι, έδρα και φρούριο.

Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι ένα χονδρικά τετράγωνο κτίριο (80×75 m) σχεδιασμένο γύρω από μια μεγάλη αυλή (50×40 m). Χτίστηκε στα τέλη του 7ου αι., για να λειτουργήσει ως το ακρόπολη του πρωτοβυζαντινού φρουρίου, συνέχισε να παίζει αυτό το ρόλο σε όλη τη βυζαντινή περίοδο και την περίοδο του Ιππότες του Αγίου Ιωάννη (1309-1522). Το κτίριο τροποποιήθηκε πριν εγκατασταθούν οι Ιππότες στο νησί. από το πρώτο τέταρτο του 14ου αι. οι Ιππότες άρχισαν να επισκευάζουν τη βυζαντινή ακρόπολη και να τη μετατρέψουν σε κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και διοικητικό κέντρο του κράτους τους.

Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη νότια πρόσοψη, πλαισιωμένη από δύο επιβλητικούς πύργους. Η δυτική πρόσοψη διατρυπάται από μια πύλη, μπροστά από την οποία υψώνεται ένας ψηλός, τετράγωνος πύργος, πιθανώς ο έργο του Μεγάλου Μαγίστρου Pierre d'Aubusson (1476-1503). Στη βόρεια πλευρά υπάρχουν υπόγεια δωμάτια που χρησίμευαν ως αποθήκες. πιθανώς ο άμαχος πληθυσμός κατέφυγε μέσα σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Το ισόγειο καταλάμβαναν μικρά και μεγάλα θολωτά δωμάτια, γύρω από μια τετράγωνη αυλή, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως βοηθητικά δωμάτια.

Στα μέσα περίπου του 19ου αι., ο πρώτος όροφος κατέρρευσε ολοσχερώς και πολύ λίγο σώθηκε μέχρι το 1937 και την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης. Στον πρώτο όροφο υπήρχαν διάφορα επίσημα δωμάτια, όπως το Αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου και η τραπεζαρία, καθώς και οι ιδιωτικές κατοικίες του Μεγάλου Μαγίστρου, που ήταν κοινώς γνωστές ως Μαργαρίτα. Κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, χτίστηκε ένα παρεκκλήσι στα δεξιά της μνημειώδους μαρμάρινης σκάλας που οδηγεί στον πρώτο όροφο. Σε αυτό είχε στηθεί ένα χάλκινο άγαλμα του Αγίου Νικολάου, αντίγραφο του έργου αυτού του ονόματος του Donatello, στο Μπάρι. Μωσαϊκά δαπέδου των ύστερων ελληνιστικών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων έχουν τοποθετηθεί σε πολλά από τα δωμάτια του πρώτου ορόφου, τα περισσότερα από κτίρια της Κω.

Η Παλιά Πόλη φιλοξενεί πολλά αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος για να δείτε, επομένως μια εκδρομή σε αυτόν τον προορισμό είναι μια πρέπει ειδικά στους «εραστές του αρχαίου κόσμου». Το DnD Travel μπορεί να σας ξεναγήσει στην Παλιά Πόλη και να σας δείξει τα καλύτερα σημεία ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε την εκδρομή / περιήγησή σας.